A hajról és a hajhullásról általában


A
haj növekedése

A fejbőrön kb. 90.000 - 180.000 szál haj található. A hajszálak nem növekszenek egyenletesen: minden hajhagyma a három növekedési fázis valamelyikében van. Hajunk 10-20 százaléka van nyugalmi fázisban, amely mintegy három hónapig tart. Az átmeneti fázis időtartama általában 2 hét.
Az élő hajállomány fennmaradó része, mintegy 80-90 százaléka állandó növekedésben van, ami 4-8 éven át tart. A haj növekedési ciklusának vége a katagén fázis. Ekkor a hajnövekedés megáll és az adott hajszál kihullik.
A
haj új lehetőséget kaphat
Akárcsak a szervezet más szöveteit, a haj növekedési ciklusát, természetes cserélődési folyamatát is számos tényező befolyásolhatja, így az életkor, a szervezet hormonális helyzete, a keringési szervek egészségi állapota, a stressz, a szervezet általános tápláltsági és egészségi állapota.
Nem ismert még a hajnövekedést befolyásoló valamennyi tényező. Ez az oka annak, hogy a hajhullás és kopaszodás problémájára annyira nehéz tökéletes megoldást találni. Léteznek részleges megoldások, ám a "csodaszert" még nem találták fel.

A
hajnövekedés fázisai
1  Növekedési (anagén) fázis
2  Átmeneti (katagén) fázis
3  Nyugalmi (telogén) fázis
4  Korai anagén
5  Az új hajszál növekedése
    megkezdődöttA
hajvesztés természetes probléma

A természetes hajváltás során naponta 50-100 szál haj hullik ki és néhány hét után a legtöbb esetben új hajszál növekedése kezdődik ugyanabban a hajhagymában. A teljes hajállomány 90.000-180.000 hajszálból áll. Az egyimk elképzelés szerint a fokozott hajvesztés oka az lehet, hogy a szervezet nem képes ellátni a fejbőrt a hajnövekedéshez szükséges tápanyagokkal.
A következmény nem egyszerűen csak az, hogy a hajnövekedés lelassul, hanem a hajszálak vékonnyá és töredezetté válnak, majd a növekedés teljesen megáll. Ilyenkor a tápanyagok hiányában a hajhagymák inaktív, "alvó" állapotba kerülnek, ám nem pusztulnak el azonnal. Ha a hajhagymák megkapják a növekedésükhöz szükséges táplálékot, az új haj növekedése ismét megindulhat. A legjobb és leghatékonyabb módja a táplálásnak az, ha a szükséges anyagokat a vérkeringésen keresztül juttatjuk el a sejtekhez. Ez a tápcsatornából felszívódó tablettákkal érhető el a legegyszerűbben.


A hajnövekedést befolyásoló tényezők

Belső tényezők

1. Hormonális okok
androgén hormonok
     túltengése
gyermekszülés
menopauza
fogamzásgátló tabletta
     szedése

2. Öröklött okok
hormonális eltérés
autoimmun betegség

3. Stressz
kifáradás
neurózis
kiégettség

4. Fertőzés
súlyos fertőzés
tartós lázas állapot

5. Orvosi kezelések
     mellékhatásai

ún. citotxikus gyógyszerek
                            (sejtmérgek)
sugárkezelés

6. Táplálkozási probléma
hibás vagy túlzott diéta
alultáplálltság
Külső okok

1. Mechanikai okok
hibás vagy agresszív fésülés,
    fodrászati eljárások
vakarózás

2. Éghajlati tényezők
nagy meleg
tengervíz
szennyezett levegő

3. Fiziko-kémiai okok
tartóshullám, dauer
szőkítés
hajfestés